Stadgar

I NAMN, HEMORT, SYFTE OCH VERKSAMHETSFORMER

1 § Förbundets namn är Suomen draama- ja teatteriopetuksen liitto ry eller Drama- och teaterundervisning i Finland rf. Vid internationella förbindelser används det engelska namnet Finnish Drama/Theatre Education Association. Den officiella förkortningen är FIDEA. I dessa stadgar används benämningen förbund om föreningen vars hemort är Helsingfors. Förbundet är tvåspråkigt, och dess språk är finska och svenska

2 § Förbundets syfte är att fungera som ett förbund för föreningar och personer inom drama- och teaterundervisningen och därigenom

1. främja drama- och teaterundervisning samt framhäva teaterfostrans betydelse i olika former,
2. utveckla medlemmarnas professionalism,
3. stödja medlemmarnas verksamhet,
4. representera medlemskåren i inhemska och utländska organisationer och sammanslutningar samt,
5. fungera som samarbetsorgan för inom drama- och teaterundervisningen verksamma personer.

3 § Föreningen fullföljer sitt syfte genom att

1. anordna möten, utbildning och föredragstillfällen samt stöda forskning,
2. göra framställningar och förhandla om arbetsfrågor för verksamma inom branschen
3. följa med utbildning och lagstiftning inom teater- och dramaundervisning samt befrämja utvecklingen inom dessa .
4. idka informations- och publiceringsverksamhet samt
5. upprätthålla kontakter och utveckla det internationella samarbetet inom branschen.

II MEDLEMMARNA

4 § Medlemskap ansöks skriftligen av förbundets styrelse.

ORDINARIE MEDLEMMAR
Såsom förbundets ordinarie medlem kan styrelsen godkänna en sökande som är verksam inom drama- och utbildningsbranschen eller en person som studerar ämnet eller av den intresserad person. Som medlem kan också godkännas en registrerad förening, vars syften inte är i konflikt med förbundets syften. Medlemsföreningen bör bifoga sina stadgar samt en förteckning av medlemsantalet till sin ansökan.

UNDERSTÖDANDE MEDLEMMAR
Föreningen kan ha understödande medlemmar. De understödande medlemmarna har samma rättigheter och skyldigheter förutom rösträtt, som de ordinarie medlemmarna.

5 § Utträde och uteslutning
En medlem har rätt att utträda ur föreningen genom att skriftligen anmäla detta hos föreningens styrelse eller dess ordförande eller genom att anmäla om utträde för anteckning i protokollet vid föreningens möte. Utträdet träder genast i kraft. Styrelsen kan utesluta en medlem ur föreningen om medlemmen skadat föreningens verksamhetssyften eller på annat sätt bryter mot stadgan eller överenskomna beslut.

6§ Medlemsföreningarnas verksamhet
Förbundet strävar efter att stödja och utveckla medlemsföreningarnas verksamhet. Medlemsföreningen bör:

1. årligen anmäla sitt medlemsregister samt sina ansvarspersoner till förbundet.
2. förmedla information till förbundets styrelse om sådana saker, propositioner och utlåtanden, som kan vara av betydelse för förbundet eller dess medlemmar.

Styrelsen kan bifalla verksamhetsbidrag till medlemsföreningar i proportion till antalet medlemmar som också hör till förbundet.

7 § Medlemsavgift
Styrelsen har rätt att uppbära en medlemsavgift av sina medlemmar. Förbundets styrelse beslutar om förfarandet av uppbörden .

8§ Beslutanderätt
Förbundets beslutsfattande organ är förbundets styrelsemöte, där varje ordinarie medlem har en röst. Det verkställande organet är förbundets styrelse.

III FÖRBUNDETS STYRELSE

9 § Möten
Förbundets ordinarie möte är vår- och höstmötet som hålls på en av styrelsen fastställd dag. Extra möten hålls vid behov. Förbundets möten skall sammankallas av styrelsen genom att skicka ett kallelsebrev till varje medlem 14 dagar före ordinarie eller extra möte.

Ett extra möte hålls då föreningens möte så beslutar eller då styrelsen anser att det finns skäl därtill eller då minst en tiondel (1/10 ) av föreningens röstberättigade medlemmar skriftligen kräver det av styrelsen för ett särskilt angivet ärende.

10 § Vår- och höstmötet
Vårmötet behandlar följande ärenden:

1. godkännande av årsberättelsen och bokslutet,
2. beslut om beviljande av ansvarsfrihet till styrelsen och andra ansvarsskyldiga
3. beslut om den inledda periodens verksamhetsplan och budget,
4. val av erforderliga arbetsgrupper,
5. behandling av övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.

Höstmötet behandlar följande ärenden:

1. beslut om följande års verksamhetsplan och budget,
2. val av styrelsens ordförande, vilken också fungerar som föreningens ordförande . Ordförandens mandattid är två år, och samma person kan fungera som ordförande under två efterföljande mandatperioder.
3. välja 5-10 styrelsemedlemmar samt deras personliga suppleanter för en mandattid på ett kalenderår. Styrelsemedlemmarna ska väljas så, att den riksomfattande samt yrkesmässiga representationen blir så rättvist skött som möjligt.
4. val av två revisorer och deras suppleanter
5. val av erforderliga arbetsgrupper,
6. beslut om storleken av den årliga medlemsavgiften
7. behandling av övriga i möteskallelsen nämnda ärenden.

11 § Styrelsen eller medlemmarna kan göra motioner till föredragningslistan för förbundets möte. Ärenden som man önskar behandla på mötet skall framställas för styrelsen senast 30 dagar före ordinarie möte. Styrelsen kan också ta till behandling ett för föredragningslistan oanmält ärende, ifall förbundets möte med 2/3 majoritet av rösterna beslutar att ta upp ärendet. Beslut kan dock inte göras angående dessa stadgars ändrande, upplösning av förbundet eller andra i föreningslagens 23. §:s angivna ärenden.

12 § Rösträtt
Varje ordinarie medlem har en röst, dessutom kan personen rösta med en annan röstberättigad medlems fullmakt.
En understödjande medlem har rätt till att vara närvarande och yttra sig vid föreningens möten men har inte rösträtt. Funktionärer och revisorer ur förbundets styrelse har rätt att yttra sig på förbundets möten.

13 § Där icke kvalificerad majoritet förutsätts i dessa stadgar, avgörs ärendena på förbundets möten med enkel majoritet. Om rösterna faller jämnt avgör ordförandens röst, vid val avgör emellertid lotten. Vid begäran sker röstningen med sluten röstning.

IV STYRELSEN, TECKNING AV FÖRBUNDETS FIRMA OCH ARBETSGRUPPER

14 § Styrelsen
Till förbundets styrelse hör en ordförande samt 5-10 medlemmar. Styrelsen utser till föreningen en finsk- och svenskspråkig sekreterare, vilka deltar på styrelsens möten även om de inte tillhör styrelsen. Vid behov kan också en informationssekreterare samt andra nödvändiga funktionärer väljas.

Styrelsen väljer inom sig en vice ordförande. Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden eller då han har förhinder på kallelse av vice ordföranden eller på kallelse av tre styrelsemedlemmar senast sju dagar före mötet. Styrelsen är beslutsför när ordförande eller vice ordförande samt minst hälften av medlemmarna är närvarande.
För specialuppdrag eller för skötsel av löpande ärenden kan styrelsen tillsätta en kommitté eller en arbetsgrupp, vars medlemmar också kan vara föreningens utomstående experter.

15 § Styrelsens uppgifter
Styrelsens uppgift är att sköta om förbundets verksamhet. Utöver det som stiftats i föreningslagstiftningen ska styrelsen:

1. representera förbundet
2. förbereda och presentera ärenden som skall behandlas på förbundets möten samt verkställa mötesbesluten.

16 § Teckning av föreningens firma
Förbundets namn tecknas av styrelsens ordförande ensam eller vice ordförande i sällskap med någondera sekreteraren.

V FÖRBUNDETS EKONOMI

17 § Förbundets räkenskapsår är ett kalenderår. Bokslutet skall överlämnas till revisorerna under januari månad varje år. Revisorerna skall ge sitt utlåtande skriftligen till styrelsen före den 15.februari.

VI STADGEÄNDRING OCH UPPLÖSNING AV FÖRBUNDET

18 § Beslut om ändring av dessa stadgar eller upplösning av förbundet skall fattas av ett för det ändamålet sammankallat möte med 2/3 majoritet av de röster som avges vid röstningen . Beslutet om upplösningen av förbundet ska bekräftas vid ett upplösningsmöte som hålls tidigast tre veckor senare med minst ¾ majoritet av de röster som avges vid röstningen. Då föreningen upplöses används föreningens resterande tillgångar på ett under upplösningsmötet angivet sätt till ett ändamål som främjar drama- och teaterverksamheten.

19 § De etablerade medlemsrättigheterna bibehålls.